Een veilige Schuilplaats voor muurbloemen

Bent U er wel eens van beschuldigd een muurbloempje te zijn? Ondergetekende wel. Of dat klopt (en of daar uberhaupt iets mis mee zou zijn) laat ik even in het midden. Één ding is zeker: op de meeste dagen zit ik liever op het zonnige terras bij ons boshuisje aan de hei naar de werkelijke muurbloemen te kijken dan dat ik me in het drukke gewoel van de stad werp.

Lees “Een veilige Schuilplaats voor muurbloemen” verder

Bosviooltje of maarts viooltje?

Al jarenlang – vermoedelijk een klein decennium – cultiveer ik het bosviooltje rondom ons vakantiehuisje in het bos in Norg. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, doet het bosviooltje het juist uitstekend buiten de zachte, humusrijke bosgrond. Viola riviniana is, net als Alcea rosea (de stokroos), zo’n soort die het goed doet in tegelspleten op het terras, of tussen de zwerfstenen (in bouwzand) die het grote zuidterras omsingelen als voedingsarme, bloemrijke border.

Viola riviniana langs de terrasrand.
Viola riviriana tussen de terastegels. 15 april 2020. Helaas kon ik geen scherpere foto vinden in mijn archief.

Ik vind het moeilijk om Viola riviniana (het bosviooltje) en Viola odorata (het maarts viooltje) uit elkaar te houden. Gelukkig is er de geur. Die van V. Riviniana is niet noemenswaardig, terwijl V. odorata – de naam zegt het eigenlijk al – een aangename geur versprijdt. V. odorata wordt, naast “maarts viooltje” dan ook wel “welriekend viooltje genoemd”.

Als U, genietend van het voorjaarszonnetje op het zonnige terras van ons vakantiehuisje in de bossen van Drenthe, zeker wilt weten of die paarse bloemetjes bosviooltjes zijn, dan zult U dus even moeten knielen voor deze mooie plantjes en goed u neus de kost doen. Ruikt u niks noemenswaardigs, dan heb ik het resultaat van de geurtest die ikzelf vorig voorjaar heb gedaan goed onthouden en kijkt u naar V. riviniana. Dringt er toch een vleug van iets heel aangenaams uw neus binnen, dan kijkt U naar V. odorata en zal ik deze natuurnotitie moeten corrigeren.

Viola riviniana op de voorgrond, langs het Westterras, met wat andere voorjaarsbloeiers op de achtergrond.

En als U dan toch aan het ruiken bent, ruik dan ook eens aan die heerlijk-riekende oranje-gele muurbloemen (Erysimum cheiri) die in het voorjaar uitbundig bloeien.

Muurbloem (Erysimum cheiri) bij de grote openslaande deuren naar het zuidterras. Deze soort staat in Nederland op de rode lijst van bedreigde, beschermde planten. 15 april 2020.

Stokrozen uit Groningen

Alcea rosea – de stokroos – is al in de 15de eeuw in Europa geïmporteerd vanuit zuidwest China. Voor mij is de stokroos vooral die bloem die veel Groningse straatjes zo opfleurt. Vaak heeft ze voor het ontkiemen in de Groningse buurtjes genoeg aan de spleetjes tussen de stoeptegels en de muur. Maar ze wordt ook veel in borders gezaaid, vaak in borders van maar een tegel breed.

Lees “Stokrozen uit Groningen” verder

De stijve zonnebloem: ingeburgerde immigrant

Helianthus × laetiflorus is de wetenschappelijk naam van de stijve zonnebloem. Het is niet sjiek om wetenschappelijke namen “Latijnse namen” te noemen. Dat leerde ik ooit van een oud-NJN’er, tevens bioloog. Hij wees me erop dat, ook al zijn veel wetenschappelijke namen ontleend aan Latijnse woorden, ze ook vaak afgeleid zijn van persoonsnamen; bovendien bestonden deze wetenschappelijke namen niet in het oude Rome.

Lees “De stijve zonnebloem: ingeburgerde immigrant” verder

Een stukje struinen door de Molenduinen: 23 januari 2022

De Molenduinen rondom De Schuilplaats worden elk jaar mooier, doordat de natuur hier nog – of eigenlijk moet ik zeggen: wéér – grotendeels haar gang mag gaan.

Als je mij vraagt wat mijn favoriete seizoen is hier in het bos bij Norg, krijg je een beetje een flauw antwoord; mijn favoriete seizoen is altijd het seizoen dat ik hier ben, of dat nu het voorjaar is, de zomer of de winter, als ik maar de gelegenheid waarneem om mijn oren, mijn neus, en mijn ogen te voeden met de natuur om me heen. “Bosbaden” (shinrin yoku) heet dat in Japan.

Lees “Een stukje struinen door de Molenduinen: 23 januari 2022” verder