Araschnia levana: landkaartje

Landkaartje / Araschnia levana

Het landkaartje lijkt in de ogen van sommigen blijkbaar op … een landkaartje. Ik zie het er niet echt in, hoewel het door mij gefotografeerde exemplaar wel net zo gehavend is als de “schatkaarten” die ik als kind soms maakte. Laat ik hem maar Araschnia levana noemen. De genusnaam Araschnia is afgeleid van het Griekse αράχνη (aráchni – spin), omdat de onderzijde van de vleugels wél wat hebben van een spinnenweb.

Alle soorten in het Araschnia genus hebben een verschillende voorjaars- en zomervorm. Vooralsnog heb ik in de bostuin in Norg alleen een foto van de voorjaarsvorm weten te maken.

Zomervorm van de Araschnia levana / landkaartje, op 29 juli 2017, in Norg, Drenthe.

Heeft u als huurder van de Schuilplaats mooie foto’s gemaakt van juist de voorjaars- of zomervorm van de imago, of van de onderzijde van de vleugels, dan houd ik me van harte aanbevolen om deze natuurnotitie met uw foto’s uit te breiden! Vanzelfsprekend met bronvermelding en evt. link naar uw eigen plekje op het Internet.

Ook Araschnia levana behoort tot de vele vlinders die de brandnetel (Urtica spp.) als waardplant hebben. A. levana legt haar eitjes in lange koorden, het ene eitje bovenop de ander, vermoedelijk ter nabootsing van brandnetelbloemen, om vlinderei-etende predatoren om de tuin te leiden.

Auteur: rowan

Rowan schrijft graag over zijn passie voor ecologisch tuinieren, ook in het Engels, op sapienshabitat.com over zijn passion for ecological gardening. Als hij niet bezig is met de wereld om hem heen groener en biodiverser te maken, probeert hij inefficiënte, stroomverspillende software overbodig te maken. In zijn boek Why Programming Still Sucks biedt hij korte- en lange termijn alternatieven voor sofwareontwikkeling. In het kader van skin in the game, brengt hij samen met een paar compagnons de aanbevelingen uit dat boek in de praktijk in FlashMQ: een flitsend snelle MQTT hosting dienst.