Op paddenstoelenjacht in oktober: de dennenmoorder

Dennendoder op douglasspar in het bos in Norg (Drenthe)

Het had zomaar de titel van een Suske en Wiske stripboek kunnen zijn: “Suske en Wiske en De Dansende Dennenmoorder”. Maar het is de naam van een paddenstoel. De dennenmoorder (Heterobasidion annosum) is een nogal forse paddenstoel, waarvan de schimmels groeien op – inderdaad – naaldbomen.

Heterobasidion annosum is een parasitaire schimmel; dat wil zeggen dat de geïnfecteerde naaldbomen aangetast worden, in tegenstelling tot bomen die samenleven met symbiotische schimmels zoals de vliegenzwam.

Dennendoder op stam van douglasspar in het bos van Norg. 12 oktober 2022.

Op één van onze herfstwandelingen in het bos in Norg, kwamen we een aantal dennenmoorders tegen in een stukje douglassparrenbos. Dat deze massieve boomstammen sparrenstammen zijn is trouwens te herkennen aan het gegeven dat de dennenmoorders úít de stammen groeien; dat lukt H. annosum wél bij sparrenbomen en douglassparrenbomen (zelfs tot bovenin de boom), maar niet bij larixen en dennen.

Normaal groeien dennenmoorder op de voet van naaldbomen. Alleen bij sparren dringen ze makkelijk tot de stam door.

De vruchtlichamen H. annosum kunnen enorme proporties aannemen. Ik heb ze bij de douglassparren in het bos van Norg tot zo’n halve meter groot zien groeien.

Met mijn acht-jarige neefje ter referentie kunt u goed zien hoe groot dit H. annosum specimen is.

Er zit trouwens nogal wat variatie in de vruchtlichamen van H. annosum. Een volgende keer hoop ik nog wat foto’s te plaatsen van exemplaren met een afwijkende morfologie.

Voor de douglassparen in het bos van Norg is de bezoeking door de dennenmoorder niet zulk goed nieuws, maar voor de herfstboswandelaar is het juist een heel leuk stukje bos om te bezoeken. Hopelijk komt u, als gast van ons heerlijke huisje in het bos, ze ook een keer tegen.