Zevenstippelig lieveheersbeestje

Het lieveheersbeestje behoeft nauwelijks een introductie. Wie aan een lieveheersbeestje denkt, denkt meestal aan een klein kevertje – rood met zwarte stippen. En het zevenstippelig lieveheersbeestje (Coccinella septempunctata) is een soort die precies aan dit beeld voldoet, ook al is C. septempunctata niet de enige inheemse lieveheersbeestjessoort in Nederland en zijn niet alle andere soorten rood met zwarte stippen.

Lees verder “Zevenstippelig lieveheersbeestje”

Gehakkelde aurelia

Polygonia c-album is de wetenschappelijke naam van deze er ietwat gehakkeld uitziende vlinder. Polys (πολύς) is Grieks voor “veel” en gōnia (γωνία) betekent “hoek”. Grieks inderdaad, niet Latijns, wat ons eraan herinnerd dat het geleerder klinkt om het over “wetenschappelijke namen” te hebben dan over “Latijnse namen”. Grieks is immers geen Latijn. En bovendien wordt het soortsdeel van wetenschappelijke namen vaak op plaatsen of personen gebaseerd en niet op het klassieke lexicon.

Lees verder “Gehakkelde aurelia”

290 soorten nachtvlinders geteld bij De Schuilplaats in de zomer van 2020

In de zomer van 2020 kregen we twee fanatieke vlinderaars te gast in De Schuilplaats: Violet Middelman en Remco Vos. Zij schreven zelf al in 2020 over hun bezoek op hun eigen website, vlinderseemsland.nl.

Lees verder “290 soorten nachtvlinders geteld bij De Schuilplaats in de zomer van 2020”