Omgeving Norg (toeristisch)

stafkaart Norg met Molenduinen.
Stafkaart Norg met Molenduinen.

👉 Lijst met alle VVV’s in Drenthe


Het Norger esdorpenlandschap

Kaart van het Norger Esdorpenlandschap

Norg en omgeving behoren tot de best bewaarde esdorpenlandschappen van Nederland. De opbouw van zo’n landschap wordt bepaald door geografische hoogteverschillen. Hoogste punt is het centrale dorp Norg.

In een wijde kring rondom Norg liggen de kleinere dorpen Zuidvelde, Westervelde, Langelo en Peest. Rondom deze kring van dorpen ligt een, nog wijdere, buitenste ring die bestaat uit drie laaggelegen beekdalen. Het dal van de Slokkert A is er daar één van.

Het hoogteverschil heeft gevolgen voor het grondgebruik. De hoge gronden bij Norg zijn droog en voedselarm (Langeloërduinen, Molenduinen). De vruchtbaarste grond lag in de beekdalen, omdat het daar vochtig was. De boeren in de dorpjes rondom Norg lieten hun vee grazen in de lagere beekdalen. Het vee overnachtte in de schaapskooien. In de stallen werd de mest verzameld, waarna deze werd verspreid over de hoger gelegen gronden, zodat deze geschikt werden gemaakt voor akkerbouw. Tegenwoordig worden de hoger gelegen gronden vooral gebruikt voor de landbouw. De beekdalen worden natuurgebied.

Natuurmonumenten biedt op haar website veel meer informatie over het Norger esdorpenlandschap en ook een 10,5 km lange en uitgebreid beschreven wandelroute er doorheen.


Op de website van Natuurmonumenten staat informatie over nog veel meer natuurgebieden in de Kop van Drenthe. U kunt ook álle natuurgebieden in Drenthe zoeken.

Fochterloërveen

Dichtbij Norg ligt een prachtig wandel- en fietsgebied: het Fochteloërveen. Zie de website van Natuurmonumenten voor meer informatie over het Fochteloërveen.

Nationaal Park Drentsche Aa

Het prachtige Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa biedt de natuurliefhebber ook veel wandel- en fietsmogelijkheden. Meer informatie op de website van Nationaal Park Drentsche Aa.

Hunebedden

Hunebed Westervelde.

In Norg zelf ligt geen hunebed, maar wel in het dichtbij gelegen Westervelde en, iets verder weg, bij Zeijen, de hunebedden D2 en D5.

Voor de liefhebbers van geschiedenis van hunebedden en de mensen die deze maakten is het Hunebedcentrum in Borger een bezoek zeer de moeite waard.

Musea in Drenthe

Musea in Groningen

Restaurants

In De Schuilplaats staat een map met folders van heel veel restaurants in Norg en omgeving.

Water en watersport

Op het Friese Veen (zie no. 9) kunt u prachtig kanoën of roeien tussen de waterlelies en Aalscholvers ! Ga daarvoor naar Café/botenverhuur Het Friesche Veen, Meerweg 136, 9752 XE Haren, tel. (050) 3091486.

Schuin er tegenover kunt u met uitzicht op het meer stijlvol (maar niet goedkoop) lunchen of dineren in Villa Sasso of – met meer uitzicht over het meer – in het eenvoudiger café-restaurant De Paalkoepel, het vroegere theehuis van de beroemde Groninger landbouw-industriëlen, de familie Scholtens. Zie de lijst van horeca-locatie aan het Paterswolde Meer van Meerschap Paterswolde voor andere actuele opties.

Paardensport

Voor het huren van een pony, paard en / of (huif)kar zijn er diverse goede adressen:

 1. Ruitercentrum Het Fjordenpaard,
  America 20 te Een (dus heel vlak bij):
  ponies, paarden etc;
  tel: 0592-656421
 2. Hippisch Centrum Rosworld,
  Zeierstraat 6, Zeien (ook vrij dicht bij);
  tel: 0592-612686
 3. Jan Boving,
  Verlengde Noordenveldweg 1, Vries:
  paarden, ponies, huifkarren;
  tel: 0592-541301
 4. Eswal manege,
  Eswal 2, Vries;
  tel: 0592-541666
 5. Hulhorstmanege,
  Hullenweg 19, Roden;
  tel: 050-5014041

Zwembaden en zwemgelegenheden

Afgezien van het overdekte zwembad in Norg, op loopafstand van De Schuilplaats, zijn er in de omgeving ook mogelijkheden tot zwemmen.

 • Ronostrand: met de fiets of per auto, 7 km van ons huis, in het gehucht Amerika, bij het dorp Een is een prachtig zandmeer met strand, waar u uw kinderen heerlijk kunt laten ravotten en zwemmen (folders met openingstijden en tarieven liggen in ons huis).
 • Roden: binnenbad met (mits mooi weer) de deuren open en een terras en zonneweide: zie plaatjes op hun de website
 • Leek: Het landgoed Nienoord is een belevenis, binnen- en buitenzwembad, vele evenementen, de grootste modelspoorbaan van Nederland (binnen) en een heel mooie miniatuurtrein, waarmee je over het terrein kunt rijden. Een uitgebreid familiepark voor een hele dag lekker uit, zowel bij mooi als bij slecht weer.
 • Eelde-Paterswolde: buiten-zwembad Lemferdinge met glijbanen etc., heel fraai gelegen.
 • Overige zwembaden in Drenthe