De naam spreekt voor zich: gestreept nestzwammetje

Ik zag dit zwammetje denk ik voor het eerst in 2020. Daarvoor had ik het nog nooit in mijn leven gezien. Toen ik dit organisme aantrof in één van de verhoogde groentebedden, zat ik er een tijd vreemd naar te kijken. Ik vond geloof ik eerst een open bekertje, met daarin iets wat leek op zaden. Maar ik zag verder geen plantdelen. Een parasitaire plant? Een zwam? Maar een zwam heeft geen zaden; een zwam heeft sporen. Zouden het dan een soort sporenbundels zijn? Zou het bekertje een soort “nestje” met sporenbundels zijn? En zo gokte ik zomaar de naam: “nestzwammetje”.

Lees verder “De naam spreekt voor zich: gestreept nestzwammetje”

Op paddenstoelenjacht in oktober: gewoon eekhoorntjesbrood

Boletus edulis – de “eetbare boleet”. B. edulis is zó eetbaar dat je veel Zuid-Europeanen er wakker voor mag maken. In tegenstelling tot Nederlanders zijn Italianen, Fransozen en Portugezen nogal happig op wilde paddenstoelen, en op Boletus edulis (“gewoon eekhoorntjesbrood”) zijn ze óngewoon happig.

Lees verder “Op paddenstoelenjacht in oktober: gewoon eekhoorntjesbrood”

Op paddenstoelenjacht in oktober: grote sponszwam

Zo op het eerste gezicht ziet hij er niet bepaald smakelijk uit, met zijn sponsachtige conglomeratie van vliebertjes: Sparassis crispa – de grote sponszwam. Meestal zitten er in die sponsstructuur bovendien allemaal humusdeeltjes gevangen: halfverteerde dennennaalden, stukjes aarde en takjes. Maar hij ís wel smakelijk.

Lees verder “Op paddenstoelenjacht in oktober: grote sponszwam”

Op paddenstoelenjacht in oktober: de amathistzwam

Het is inmiddels december, maar dat weerhoud me er niet van om door de foto’s van mijn laatste bezoek aan het prachtige bos in Norg heen te gaan en er een handjevol foto’s van een hele mooie zwam tussenuit te pikken: de eetbare amathistzwam (Laccaria amethystina).

Lees verder “Op paddenstoelenjacht in oktober: de amathistzwam”

Op paddenstoelenjacht in oktober: de dennenmoorder

Het had zomaar de titel van een Suske en Wiske stripboek kunnen zijn: “Suske en Wiske en De Dansende Dennenmoorder”. Maar het is de naam van een paddenstoel. De dennenmoorder (Heterobasidion annosum) is een nogal forse paddenstoel, waarvan de schimmels groeien op – inderdaad – naaldbomen.

Lees verder “Op paddenstoelenjacht in oktober: de dennenmoorder”

Op paddenstoelenjacht in oktober: de vliegenzwam

2022 is een buitengewoon goed paddenstoelenjaar, tenminste in de Drentse bossen rondom Norg. Ik had in oktober het privilege om zelf weer eens 2 weken in ons vakantiehuisje in het bos te verblijven. Natuurlijk gingen we uitgebreid op paddenstoelenjacht. En wat een zwammenpracht!

Lees verder “Op paddenstoelenjacht in oktober: de vliegenzwam”