Gehakkelde aurelia

Polygonia c-album is de wetenschappelijke naam van deze er ietwat gehakkeld uitziende vlinder. Polys (πολύς) is Grieks voor “veel” en gōnia (γωνία) betekent “hoek”. Grieks inderdaad, niet Latijns, wat ons eraan herinnerd dat het geleerder klinkt om het over “wetenschappelijke namen” te hebben dan over “Latijnse namen”. Grieks is immers geen Latijn. En bovendien wordt het soortsdeel van wetenschappelijke namen vaak op plaatsen of personen gebaseerd en niet op het klassieke lexicon.

Lees verder “Gehakkelde aurelia”

Araschnia levana: landkaartje

Het landkaartje lijkt in de ogen van sommigen blijkbaar op … een landkaartje. Ik zie het er niet echt in, hoewel het door mij gefotografeerde exemplaar wel net zo gehavend is als de “schatkaarten” die ik als kind soms maakte. Laat ik hem maar Araschnia levana noemen. De genusnaam Araschnia is afgeleid van het Griekse αράχνη (aráchni – spin), omdat de onderzijde van de vleugels wél wat hebben van een spinnenweb.

Lees verder “Araschnia levana: landkaartje”

Middeleeuws bos in Drenthe: het Norgerholt

Het is geen oerbos, maar gaat wel langer terug in de tijd dan je overgrootouders. Het Norgerholt in Norg is terecht aangewezen als Natura 2000 gebied. Groot is het niet, met slechts 25 hectare, en het toch al kleine postzegeltje bos is ook nog eens doorklieft door de hoofdweg tussen Norg en Westervelde, plus de N373 waardoor het meest Oostelijke strookje bos wel erg rigoureus is afgesneden. Toch is het net genoeg om je even terug te wanen in de middeleeuwen. Het Norgerholt is inderdaad een postzegeltje, maar wel een heel bijzonder, monumentaal postzegeltje.

Lees verder “Middeleeuws bos in Drenthe: het Norgerholt”

Bosbaden: breng het bos dichterbij

Er is al genoeg geschreven over de weldadige werking van bosbaden op ons zenuwstelsel, waaronder door ondergetekende, zowel op deze website[1, 2] als elders[1, 2, 3]. Vandaag wil ik het hebben over een ander aspect van bosbaden: de onmisbaarheid van bos voor … bosbaden.

Lees verder “Bosbaden: breng het bos dichterbij”

Bosandoorn (Stachys sylvatica)

De westelijke border bij de Schuilplaats ligt beschut in de schaduw van een wilde appelboom en een paardenkastanje. In het voorjaar is deze border bezaaid met bloeiende stinsenplanten. In de zomer bloeit dit stukje stinsentuin wat minder uitbundig. Wel bloeit hier al, zo lang als ik me kan herinneren, elke zomer: de bosandoorn (Stachys sylvatica).

Lees verder “Bosandoorn (Stachys sylvatica)”

De naam spreekt voor zich: gestreept nestzwammetje

Ik zag dit zwammetje denk ik voor het eerst in 2020. Daarvoor had ik het nog nooit in mijn leven gezien. Toen ik dit organisme aantrof in één van de verhoogde groentebedden, zat ik er een tijd vreemd naar te kijken. Ik vond geloof ik eerst een open bekertje, met daarin iets wat leek op zaden. Maar ik zag verder geen plantdelen. Een parasitaire plant? Een zwam? Maar een zwam heeft geen zaden; een zwam heeft sporen. Zouden het dan een soort sporenbundels zijn? Zou het bekertje een soort “nestje” met sporenbundels zijn? En zo gokte ik zomaar de naam: “nestzwammetje”.

Lees verder “De naam spreekt voor zich: gestreept nestzwammetje”

Distelvlinder – Vanessa cardui

Vanessa cardui is een trekvlinder, net als haar genusgenoot Vanessa atalanta. V. cardui is echter wel wat een wat minder ruige feestganger en houdt niet van de rottende fruit-cocktails, waar V. atalanta zich zo graag mee volzuigt.

Lees verder “Distelvlinder – Vanessa cardui”

Prikneus

Ik geen idee waar de Nederlandse naam voor Silene coronaria vandaan komt: “prikneus”. Er is namelijk weinig prikkerigs aan S. coronaria. De diepdonkerroze bloemen zijn fluweelzacht. De steel en bladeren zijn zachtfluweel behaard. Misschien prikken de pollen als ik ze hard genoeg opsnuif? Als iemand het weet, dan leer ik graag wat over de etymologie van “prikneus”.

Lees verder “Prikneus”

Atalanta: najaarsfeestvierder

Vlinders zijn over het algemeen al best wel rock & roll. Veel vlinders kun je aantrekken door een lekkere mix te maken van rottend fruit, sterkte drank en een sprankeltje pis. Maar ook vanuit het perspectief van de doorsnee vlinder die op zo’n feestelijke cocktail afkomt is de Atalanta wel érg hardcore. De atalanta (volledige naam: Vanessa atalanta) is een trekvlinder, die duizenden kilometers aflegt tussen Zuid- en Noord-Europa.

Lees verder “Atalanta: najaarsfeestvierder”