Douglassparrenbos in Norg

Douglassparren worden in Europa niet zo hoog als in het Noord-Amerika waar ze vandaan komen. Tenminste: in Amerika hebben hebben ze nog een paar restjes oerbos over, waarin honderden jaren oude douglassparren staan, van lang voordat de kapgrage Europese cultuur het gevarieerde Noord-Amerikaanse natuur- en cultuurlandschap overspoelde. De oudste douglassparren in Nederland staan er pas 160 jaar, sinds Koning Willem III ze achter de Koninklijke Stallen bij Paleis Het Loo liet aanplanten. De hoogste hiervan mat in 2017 50,4 meter.

Lees verder “Douglassparrenbos in Norg”

Prachtig portret van De Schuilplaats door Catharina Nieuwenhout

In 2018 zette Catharina Nieuwenhout dit kleurrijke portret van de Schuilplaats op doek. Wat mij raakt in haar olieverfschilderij is de intensiteit van de levende natuur—het bos in vele tinten groen en de uitbundig bloeiende heide—rondom ons vakantiehuisje.

Lees verder “Prachtig portret van De Schuilplaats door Catharina Nieuwenhout”

Op paddenstoelenjacht in oktober: gewoon eekhoorntjesbrood

Boletus edulis – de “eetbare boleet”. B. edulis is zó eetbaar dat je veel Zuid-Europeanen er wakker voor mag maken. In tegenstelling tot Nederlanders zijn Italianen, Fransozen en Portugezen nogal happig op wilde paddenstoelen, en op Boletus edulis (“gewoon eekhoorntjesbrood”) zijn ze óngewoon happig.

Lees verder “Op paddenstoelenjacht in oktober: gewoon eekhoorntjesbrood”

Bosbaden: mediteren met hulp van Moeder Natuur

Dit is een kopie van een gastartikel van de auteur dat op 22 december 2022 op Hoogsensitief.NL is gepubliceerd: https://hoogsensitief.nl/bosbaden-mediteren-met-hulp-van-moeder-natuur/


Eerder heb ik het al gehad over waarom bosbaden júíst voor hoogsensitieven zo’n weldaad kan zijn. [Zie ook de kopie op schuilplaats-norg.nl]. Dit keer wil ik het hebben over verschillende specifieke ontspanningsoefeningen die kunnen helpen om “uit uw hoofd” in het bos te geraken.

Lees verder “Bosbaden: mediteren met hulp van Moeder Natuur”

Op paddenstoelenjacht in oktober: grote sponszwam

Zo op het eerste gezicht ziet hij er niet bepaald smakelijk uit, met zijn sponsachtige conglomeratie van vliebertjes: Sparassis crispa – de grote sponszwam. Meestal zitten er in die sponsstructuur bovendien allemaal humusdeeltjes gevangen: halfverteerde dennennaalden, stukjes aarde en takjes. Maar hij ís wel smakelijk.

Lees verder “Op paddenstoelenjacht in oktober: grote sponszwam”

Op paddenstoelenjacht in oktober: de amathistzwam

Het is inmiddels december, maar dat weerhoud me er niet van om door de foto’s van mijn laatste bezoek aan het prachtige bos in Norg heen te gaan en er een handjevol foto’s van een hele mooie zwam tussenuit te pikken: de eetbare amathistzwam (Laccaria amethystina).

Lees verder “Op paddenstoelenjacht in oktober: de amathistzwam”

Op paddenstoelenjacht in oktober: de dennenmoorder

Het had zomaar de titel van een Suske en Wiske stripboek kunnen zijn: “Suske en Wiske en De Dansende Dennenmoorder”. Maar het is de naam van een paddenstoel. De dennenmoorder (Heterobasidion annosum) is een nogal forse paddenstoel, waarvan de schimmels groeien op – inderdaad – naaldbomen.

Lees verder “Op paddenstoelenjacht in oktober: de dennenmoorder”

Bosbaden: de ontprikkelende werking van bosprikkels

Dit is een kopie van een gastartikel van de auteur dat op 24 november 2022 op Hoogsensitief.NL is gepubliceerd: https://hoogsensitief.nl/bosbaden-de-ontprikkelende-werking-van-bosprikkels/


Hoogsensitiviteit in de moderne, stadse omgeving betekent: continue overprikkeling. Door de onrustige en vele geluiden, lichten, en haastig heen en weer bewegende voertuigen en mensen. Toch ervaar ik persoonlijk, als gevoelig persoon, dat mijn zenuwstelsel niet zozeer overweldigd raakt door de hóéveelheid prikkels van de stad, maar door de onnatuurlijk aard van die prikkels. Want als ik in het herfstbos, bovenop de koude wind in mijn gezicht, de vogelzang in mijn oren en de complexe herfstkleurenpracht om me heen, óók nog eens het gegons van insecten bij de bloeiende klimop gewaar word, voelt dit als een zachte streling. Dit soort bosprikkels—hoe rijker hoe beter—brengen via mijn zintuigen mijn zenuwstelsel tot rust. Eenzelfde hoeveelheid prikkels in de stad daarentegen…

Lees verder “Bosbaden: de ontprikkelende werking van bosprikkels”

Uitputtingsslag tegen de Japanse duizendknoop

Toen ik in 2006 het terreinonderhoud rondom De Schuilplaats oppakte, stond de Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) meer dan manshoog rondom het huisje. Ooit was die Fallopia japonica daar door Opa van der Molen gepoot en terwijl zijn zoon – míj́n vader – Popko van der Molen in de jaren vóór 2006 het tuinonderhoud steeds meer liet vieren, vierde F. japonica feest. Haar wortelstokken hadden de voormalige groentetuin (voor het houthok) overwoekerd; alsook, om de hoek, het bosje tussen de parkeerplaats en de garage; het bultje aan de overkant van de weg, tegenover die parkeerplaats; én – het meest irritant – tussen de tegels van het West-terras, voor de voordeur.

Lees verder “Uitputtingsslag tegen de Japanse duizendknoop”