Gehakkelde aurelia

Polygonia c-album is de wetenschappelijke naam van deze er ietwat gehakkeld uitziende vlinder. Polys (πολύς) is Grieks voor “veel” en gōnia (γωνία) betekent “hoek”. Grieks inderdaad, niet Latijns, wat ons eraan herinnerd dat het geleerder klinkt om het over “wetenschappelijke namen” te hebben dan over “Latijnse namen”. Grieks is immers geen Latijn. En bovendien wordt het soortsdeel van wetenschappelijke namen vaak op plaatsen of personen gebaseerd en niet op het klassieke lexicon.

Lees verder “Gehakkelde aurelia”

Araschnia levana: landkaartje

Het landkaartje lijkt in de ogen van sommigen blijkbaar op … een landkaartje. Ik zie het er niet echt in, hoewel het door mij gefotografeerde exemplaar wel net zo gehavend is als de “schatkaarten” die ik als kind soms maakte. Laat ik hem maar Araschnia levana noemen. De genusnaam Araschnia is afgeleid van het Griekse αράχνη (aráchni – spin), omdat de onderzijde van de vleugels wél wat hebben van een spinnenweb.

Lees verder “Araschnia levana: landkaartje”

Atalanta: najaarsfeestvierder

Vlinders zijn over het algemeen al best wel rock & roll. Veel vlinders kun je aantrekken door een lekkere mix te maken van rottend fruit, sterkte drank en een sprankeltje pis. Maar ook vanuit het perspectief van de doorsnee vlinder die op zo’n feestelijke cocktail afkomt is de Atalanta wel érg hardcore. De atalanta (volledige naam: Vanessa atalanta) is een trekvlinder, die duizenden kilometers aflegt tussen Zuid- en Noord-Europa.

Lees verder “Atalanta: najaarsfeestvierder”