290 soorten nachtvlinders geteld bij De Schuilplaats in de zomer van 2020

In de zomer van 2020 kregen we twee fanatieke vlinderaars te gast in De Schuilplaats: Violet Middelman en Remco Vos. Zij schreven zelf al in 2020 over hun bezoek op hun eigen website, vlinderseemsland.nl.

Bij hun aankomst op 26 juni 2020, was het een zinderende 33° C. Dat beloofde een zwoele zomeravond te worden, perfect voor inventariseren van nachtvlinders. Ze hadden een groot laken bij zich, dat ze konden ophangen aan haken onder de overkapping op het zuidterras. Door de buitenlamp op dat laken te laten schijnen, werd dat een uitstekend oppervlak om nachtvlinders te lokken.

Op het westterras, bij de paardenkastanje, zetten ze een insect-vriendelijke lichtval.

Meteen deze eerste avond al, telden Violet en Remco (en hun medevlinderaar Tymo) maar liefst 175 verschillende soorten nachtvlinders! In de 2 weken tijd die ze in ons vakantiehuisje in het bos doorbrachten, vonden ze in totaal 290 soorten nachtvlinders in de ecologische bostuin rondom het huisje.

Hieronder een greep van de nachtvlinders die Remco en Violet gefotografeerd hebben tijdens hun eerste verblijf in De Schuilplaats. (De foto’s zijn hier geplaatst met hun toestemming.)

Behalve de imago’s, maakten ze ook een paar mooie foto’s van rupsen van nachtvlinder.


Zie de website van Violet en Remco voor hun hele verslag: https://vlinderseemland.nl/berichten-2020/2020-12-31-nachtvlinders-te-norg.html


We hebben deze fanatieke vlinderaars nog vaker terug mogen verwelkomen. Terugkomende huurders blijft één van de grootste complimenten die je als huisjeverhuurder kunt krijgen (alsof de waardering door Moeder Natuur in de vorm van zoveel biodiversiteit al niet voldoende is).

Auteur: rowan

Rowan schrijft graag over zijn passie voor ecologisch tuinieren, ook in het Engels, op sapienshabitat.com over zijn passion for ecological gardening. Als hij niet bezig is met de wereld om hem heen groener en biodiverser te maken, probeert hij inefficiënte, stroomverspillende software overbodig te maken. In zijn boek Why Programming Still Sucks biedt hij korte- en lange termijn alternatieven voor sofwareontwikkeling. In het kader van skin in the game, brengt hij samen met een paar compagnons de aanbevelingen uit dat boek in de praktijk in FlashMQ: een flitsend snelle MQTT hosting dienst.