Toeristische informatie Norg (Drenthe)

Stafkaart Norg

https://nl.wikipedia.org/wiki/Norg

In De Schuilplaats staat een map met toeristische informatie in Norg, zoals antiekzaken, kunstateliers, evenementen, etc.. Er is ook een map met heel veel folders en boekjes over specifieke natuurgebieden in Norg en omgeving.

Bibliotheek / VVV

In de bibliotheek, in het dorpshuis De Brinken, naast de kerk vindt U het Toeristisch Infopunt Norg. De openingstijden zijn zoals de bibliotheek: ma. – vrij. van 10.00 tot 17.00 uur en za. van 10.00 – 12 uur. U kunt bij de bibliotheek ook goedkoop een hele week boeken lenen. Er wordt een borgsom gevraagd. Inleveren van boeken kan via een brievenbus als U weer weg gaat.

Brink 1
9331 AA NORG
☎ 0592-675544
📧 info@bibliotheeknorg.nl

Contact met medische- en hulpdiensten

Huisartsen, brandweer, politie, tandartsen en veearts: alle namen, adressen en telefoonnummers staan in de handleiding van ons vakantiehuis.

Wandelen

In De Schuilplaats staat een map met heel veel folders, kaarten en boekjes met wandelroutes in Norg en omgeving

Fietsen en fietsverhuur

Fietsservice Norg
Westeind 16
☎ 06-46686229
🌐 www.fietsservicenorg.nl

Stellingwerf Fietsen
Oosteinde 25
☎ 0592-612000
🌐 www.stellingwerf-fietsen.nl

In De Schuilplaats staat een map met vele fietsroutes voor Norg en omgeving.

Norg is elk jaar ook één van de startpunten van de Fietsvierdaagse Drenthe, die meestal in de maand juli wordt gehouden.

Kerk

Sint-Margaretakerk Norg
Released in the public domain
by Gouwenaar (own work)

Norg heeft een Ned. Hervormde kerk: De Sint-Margaretakerk. In De Schuilplaats ligt een boek over haar geschiedenis. De naam De Schuilplaats is ontleend aan Psalm 91, die gaat over “de schuilplaats des Allerhoogsten”.

Paarden

In onze boekenkast vindt u paardrijroutes.

In Norg is regelmatig een paardenmarkt – 150 jaar geleden nog een van de grootste paardenmarkten van Nederland, nu een sfeervolle paardenmarkt met rond de 60 paarden. Locatie: Het Norger Heem, een van de vele brinken in het dorp.
Zelf een pony of paard huren of een (huif)kar erbij ? In Norg zelf zijn geen mogelijkheden meer, maar vlak in de omgeving wel degelijk: kijk op de pagina Omgeving Norg (toeristisch).

Restaurants

In De Schuilplaats staat een map met folders van heel veel restaurants in Norg en omgeving.

Zwembad op loopafstand van De Schuilplaats

Op loopafstand van De Schuilplaats ligt het Molenduinbad Norg: een binnenbad, leuke glijbaan, met ’s zomers een doorloop naar een peuter-buitenbad. Folders met openingstijden en tarieven liggen in ons huis; zie ook hun website.

Eenerstraat 52
9331 HB Norg
☎ 0592 – 612812

Zie de pagina Omgeving Norg voor meer Zwembaden en zwemgelegenheden in de omgeving van Norg.

Tennisbanen op loopafstand van De Schuilplaats

U kunt een baan huren bij de Norger Tennisvereniging, op loopafstand van ons huis gelegen. ☎ 0592-613784

Winkels

In de handleiding van De Schuilplaats staan de belangrijkste winkels met naam en telefoonnummer.

Natuur in en om Norg

De natuur begint in onze eigen ecologische natuurtuin en privé-heideveld. Van daaruit ontvouwt zich een mooi bos, grotendeels vanuit natuurlijke boomopslag die is opgekomen toen halverwege de 20ste eeuw de begrazing van de heide is stopgezet. De heuvels van de vroegere stuifduinen maken elke boswandeling tot een avontuur.

Norgerholt

Terecht is het Norgerholt aangemerkt als Natura 2000 gebied. Het Norgerholt ligt iets ten zuidwesten van Norg en is een zogeheten markebos. Het is een waardevol bos met een rijke ondergroei van lelietjes-van-dalen, varens en bosmuur. In dit eeuwenoude bos broeden maar liefst 72 vogelsoorten. In de winter is het bos ook spectaculair groen, door de eeuwenoude hulstbomen en de vele klimop!

Natuurnotitie alhier: Middeleeuws bos in Drenthe: het Norgerholt

🌐 nl.wikipedia.org/wiki/Norgerholt
🌐 Restaurant Norgerhout

Norger Esdorpenlandschap

Dit is een goed bewaard esdorpenlandschap, gelegen in de beekdalen van de Slokkert A, het Grote Diep en het Oostervoortse Diep. De hoge gronden, zogeheten essen, zijn van oudsher ingericht als landbouwgebied. Natuurmonumenten beheert 899 hectare van het Norgeresdorpenlandschap, waaronder de belendende percelen bos en heide rond De Schuilplaats.

Foto uit september 2005 van uitzicht vanaf het zuid-terras van De Schuilplaats
De Schuilplaats, uitzicht vanaf het zuid-terras – september 2005

Heide

De heide in het Norger Esdorpenlandschap is in de jaren dertig grotendeels ontgonnen. Op sommige voormalige heidegronden plantten grondeigenaren bomen ten behoeve van de houtproductie. Zo ontstond het Tonckensbos, een vochtig naaldbos van 15 hectare vlakbij Zuidvelde. De bossen Molenduinen, Langeloërduinen en Oosterduinen zijn na de ontginning aangeplant om verstuiving tegen te gaan. De Molenduinen zijn een zeer gevarieerd mengsel van zwerfdennen en allelei loofbomen, met her en der een heideveld en moerasplas.