Januari in vogelvlucht

20220128 Uitzicht over het dak van de Schuilplaats naar heideveld in box in Norg in Drenthe

Eerder ontvingen we ook al een aantal spectaculaire drone-foto’s van Jeroen van Ruler die hij afgelopen november geschoten had (Zie November in vogelvlucht). Ook deze januari had hij zijn drone weer bij zich, en opnieuw werden we verrast door dit prachtige perspectief.

Woorden schieten te kort. Gelukkig spreekt deze foto voor zichzelf. We kijken door de ogen van de drone, die 10m boven de grond hing voor deze foto, en we zien ons eigen heideveld met linksvoor een jeneverbes en rechts een rododendron en een grillige grove den. De dennen achter de hei zijn ook grove dennen, maar minder grillig.
Vanaf 2.5m hoogte is goed te zien dat we een ouderwetse haag (vol met wilde, weelderige, en geurige soorten) onderhouden tussen onze privéhei en de toegangsweg – eigen weg. Die haag zit vol met het snoeiafval uit de haag zelf, wat de diversiteit aan planten en dieren ook weer tegoed doet. We hebben altijd snoei“afval” genoeg, omdat we de haag laag proberen te houden om ook uitzicht te houden over het heideveld van Natuurmonumenten aan de overkant van onze toegangsweg en de vogelrijke bosrand daarnaast.
20m is hoog. Wat een uitgestrekte ruimte en rust. De Schuilplaats is de ideale plek voor mensen die de stadse prikkels zat zijn en liever naar bosgeluiden luisteren, de bosgeuren opsnuiven en hun ogen tot rust laten komen met alle diverse organische schoonheid om hen heen.
Nog hoger, op 25m. En we zien nog meer groen, ondanks de winter. (Jeroen van Ruler maakte deze foto’s eind januari.) “Ontprikkelen” is niet het goede woord. Hier in het bos zijn óók prikkels – natuurlijke prikkels, die het zenuwstelsel tot rust brengen.

Vanaf 28m. Bos is fijn. Maar het is ook fijn om een beetje open ruimte te hebben in het bos, zodat het, vooral buiten de heetste dagen, niet klam en koud is in en rondom dit zonnig gelegen vakantiehuisje aan een grote open plek in het uitgestrekte bos van Norg in Drenthe (de Molenduinen/Norgerduinen om precies te zijn).
28m nog steeds. Ruimte.

Van bovenaf is goed te zien dat U in dit bos eindeloos kunt wandelen. Het is rustig wandelen in dit bos, en geen 2 wandelingen zijn hetzelfde. De wandelpaden zijn organisch en meanderen om over oude stuifduinen en rondom omgevallen bomen.

Mocht U nieuwsgierig zijn hoe zo’n wandeling in januari er uit kan zien, zie dan een eerdere notitie met foto’s (niet vanuit de lucht, maar vanaf de bosbodem geschoten) uit dezelfde periode: Een stukje struinen door de Molenduinen: 23 januari 2022.

Wederom bedank ik Jeroen van Ruler voor deze vogelvlucht over De Schuilplaats. Bedankt, Jeroen! ☺

Auteur: rowan

Rowan schrijft graag over zijn passie voor ecologisch tuinieren, ook in het Engels, op sapienshabitat.com over zijn passion for ecological gardening. Als hij niet bezig is met de wereld om hem heen groener en biodiverser te maken, probeert hij inefficiënte, stroomverspillende software overbodig te maken. In zijn boek Why Programming Still Sucks biedt hij korte- en lange termijn alternatieven voor sofwareontwikkeling. In het kader van skin in the game, brengt hij samen met een paar compagnons de aanbevelingen uit dat boek in de praktijk in FlashMQ: een flitsend snelle MQTT hosting dienst.