Gewone vogelmelk: ongewoon mooi

Foto van gewone vogelmelk (ornithogalum umbellatum) samen met ereprijs (Veronica spp.)

Ornithogalum umbellatum – gewone vogelmelk – is een zeer sierlijk bolgewas dat van mei tot en met juni haar ongewone schoonheid tentoonspreid in haar sprookjesachtige domein: de bostuin bij ons vakantiehuisje in Norg, die ze deelt met veel andere stinsenplanten en voorjaarsbloeiers (zoals de narcis waar ik het kortgeleden over had).

Op de foto staat O. umbellatum tussen de ereprijs (Veronica spp.).

Deze Ornithogalum unbellatum en Veronica spp. fleuren samen een verborgen zithoekje op, in de natuurtuin bij ons huisje in het bos van Norg, Drenthe, op 29 mei 2023.

Als een lezer me weet te vertellen waaraan het geslacht Ornithogalum (vogelmelk) haar naam ontleent, dan houd ik me aanbevolen. Het bloemen zijn mélkwit; dat kan ik zien. Maar waarom vógelmelk?

Auteur: rowan

Rowan schrijft graag over zijn passie voor ecologisch tuinieren, ook in het Engels, op sapienshabitat.com over zijn passion for ecological gardening. Als hij niet bezig is met de wereld om hem heen groener en biodiverser te maken, probeert hij inefficiënte, stroomverspillende software overbodig te maken. In zijn boek Why Programming Still Sucks biedt hij korte- en lange termijn alternatieven voor sofwareontwikkeling. In het kader van skin in the game, brengt hij samen met een paar compagnons de aanbevelingen uit dat boek in de praktijk in FlashMQ: een flitsend snelle MQTT hosting dienst.