Te huur: DE SCHUILPLAATS: informatie over de omgeving van Norg

Ideaal, centraal verwarmd, vakantiehuis voor natuurliefhebbers en rustzoekers.

Uniek (af)gelegen aan de rand van een ca. 0,5 ha. groot heideveld te midden van ca. 100 hectare stil natuurgebied, De Molenduinen, van (vooral) Natuurmonumenten, te Norg (Drenthe)


De Schuilplaats, september 2005


Informatie over de omgeving van Norg (Dr.)

Lijst met alle VVV's in Drenthe.


Het Norger esdorpenlandschap

Norg en omgeving behoren tot de best bewaarde esdorpenlandschappen van Nederland. De opbouw van zo’n landschap wordt bepaald door geografische hoogteverschillen. Hoogste punt is het centrale dorp Norg.
In een wijde kring rondom Norg liggen de kleinere dorpen Zuidvelde, Westervelde, Langelo en Peest. Rondom deze kring van dorpen ligt een, nog wijdere, buitenste ring die bestaat uit drie laaggelegen beekdalen. Het dal van de Slokkert A is er daar één van.
Het hoogteverschil heeft gevolgen voor het grondgebruik. De hoge gronden bij Norg zijn droog en voedselarm (Langeloërduinen, Molenduinen). De vruchtbaarste grond lag in de beekdalen, omdat het daar vochtig was. De boeren in de dorpjes rondom Norg lieten hun vee grazen in de lagere beekdalen. Het vee overnachtte in de schaapskooien. In de stallen werd de mest verzameld, waarna deze werd verspreid over de hoger gelegen gronden, zodat deze geschikt werden gemaakt voor akkerbouw. Tegenwoordig worden de hoger gelegen gronden vooral gebruikt voor de landbouw. De beekdalen worden natuurgebied.

 

Klik op de kaart voor veel meer informatie over het Norger esdorpenlandschap en klik hier voor een 10,5 km lange en uitgebreid beschreven wandelroute er doorheen.


Fochtloërveen
Dicht bij Norg ligt een prachtig wandel- en fietsgebied: het Fochtloërveen

En lees hier over het prachtige Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche AaDe website van Natuurmonumenten toont alle natuurgebieden in een cirkel rond Norg: vul onze postcode, 9331WL, in en dan de straal rondom ons huis, variërend van 5 tot 50 km. Veel kijkplezier ! U kunt ook zoeken op provincie.

Bekijk de video van het Mantingerveld en vergeet niet om te dubbel klikken voor een volledig schermbeeld. Voor de wandelroutes klikt U hier.

Het Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa biedt de natuurliefhebber ook veel wandel- en fietsmogelijkheden: bekijk de website


Hunebedden
In Norg zelf ligt geen hunebed, maar wel in het dichtbij gelegen Westervelde en, iets verder weg, bij Zeijen, de hunebedden D2 en D5

Lees hier alle over hunebedden in Nederland.

Voor de liefhebbers van geschiedenis van hunebedden en de mensen die deze maakten is het Hunebedcentrum in Borger een bezoek zeer de moeite waard.

  hunebed bij Westervelde

Musea in Drenthe
Eelde: het Museum voor figuratieve kunst De Buitenplaats is zowel qua gebouw, tuinen als tentoonstellingen een lust om te bezoeken.
Paterswolde: liefhebbers van klassieke muziek raden we een bezoek aan het muziekmuseum Vosbergen beslist aan !
Veenhuizen: gevangenismuseum

Musea in Groningen:
Voor het Groninger Museum komt men vanuit de hele wereld !Restaurants

Paterswoldse Meer: Klik hier voor alle horeca-locaties.

Westervelde: De Jufferen Lunsingh: warm aanbevolen voor een bijzonder diner of lunch in een prachtige omgeving! Jufferen Lunsingh


Water en watersport
Op het Friese Veen (zie no. 9) kunt u prachtig kanoën of roeien tussen de waterlelies en Aalscholvers ! Ga daarvoor naar Café/botenverhuur Het Friesche Veen, Meerweg 136, 9752 XE Haren, tel. (050) 3091486.

Schuin er tegenover kunt u met uitzicht op het meer stijlvol (maar niet goedkoop) lunchen of dineren in Villa Sasso of - met meer uitzicht over het meer - in het eenvoudiger café-restaurant De Paalkoepel, het vroegere theehuis van de beroemde Groninger landbouw-indusrtiëlen, de familie Scholtens.
Klik hier
voor alle horeca-locaties aan het Paterswoldse Meer.

Paardensport
Voor het huren van een pony, paard en / of (huif)kar zijn er diverse goede adressen:
1) Ruitercentrum Het Fjordenpaard, America 20 te Een (dus heel vlak bij): ponies, paarden etc; tel: 0592-656421
2) Hippisch Centrum Rosworld, Zeierstraat 6, Zeien (ook vrij dicht bij); tel: 0592-612686
3) Jan Boving, Verlengde Noordenveldweg 1, Vries: paarden, ponies, huifkarren; tel: 0592-541301
4) Eswal manege, Eswal 2, Vries; tel: 0592-541666
5) Hulhorstmanege, Hullenweg 19, Roden; tel: 050-5014041Zwembaden:

Afgezien van het overdekte zwembad in Norg, op loopafstand van De Schuilplaats, zijn er in de omgeving ook mogelijkheden tot zwemmen.

RONOSTRAND: met de fiets of per auto, 7 km van ons huis, in het gehucht Amerika, bij het dorp Een is een prachtig zandmeer met strand, waar u uw kinderen heerlijk kunt laten ravotten en zwemmen (folders met openingstijden en tarieven liggen in ons huis).

Roden: binnenbad met (mits mooi weer) de deuren open en een terras en zonneweide: zie plaatjes op hun de website

Leek: Het landgoed Nienoord is een belevenis, binnen- en buitenzwembad, vele evenementen, de grootste modelspoorbaan van Nederland (binnen) en een heel mooie miniatuurtrein, waarmee je over het terrein kunt rijden. Een uitgebreid familiepark voor een hele dag lekker uit, zowel bij mooi als bij slecht weer.

Eelde -Paterswolde: buiten-zwembad Lemferdinge met glijbanen etc, heel fraai gelegen

Overige zwembaden in Drenthe


Uitgaansagenda voor Groningen, Drenthe en Friesland


Links voor nadere informatie:

contact opnemen
huurperiodes boeken
indeling en inrichting
fotoboek
Norg info
boeiende links


Google
 
Web www.hugovandermolen.nl